Loading...

5 asiaa, jotka olin jo unohtanut Thaimaasta

Tiedätkö sen tunteen, kun arkipäiväiset asiat tuntuvat ihan vierailta? Puoli vuotta sitten palasimme Suomeen ja näköjään siinä ajassa jo ehtii unohtaa asioita. Sellaisia asioita, jotka ovat täällä ihan normaaleja mutta kotimaassa näihin ei törmää. 

1. Vessapaperia ei heitetä pönttöön vaan roskikseen

Tähän oli taas totuttautuminen. Thaimaan infra ei ole järin kehittynyttä ja viemäriputket erittäin kapeita. Tämän vuoksi vessapaperia ei ole hyvä heittää pönttöön, vaan roskikseen. Tai näin se ainakin perustellaan. Viemäritukokset ovat täällä myös ihan normijuttu, vaikkakin ollaan niiltä hyvin vältytty – kiitos lähivuosina rakennettujen talojen, joissa ollaan asuttu.

thaimaa vessa

Näin moderneja ja vaikeakäyttöisiä pönttöjä on harvassa.

2. Vessapaperia ei aina ole vessassa

Sori, vessateema jatkuu vielä toisenkin ihmetyksen verran mutta ne vaan ovat niin jänniä paikkoja. Vessoissa kun harvemmin on paperia itse kopissa. Tämä on mukava huomata siinä vaiheessa, kun hätänsä on toimittanut. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö paperia olisi tarjolla, se on vaan kätevästi sijoitettu wc-kopin ulkopuolelle, usein käsienpesualtaan viereen.

Ehkä hauskimmat wc-kyltit ikinä!

3. Englantia ei voi puhua oikein

Okei, oma englantini on varmasti kaukana kieliopillisesti oikeasta mutta täällä on parempi jättää kaikki aikamuodot ja taivutukset käyttämättä. Mitä yksinkertaisempaa englantia puhut, sitä varmemmin tulet ymmärretyksi. Toki itse yrittää opetella thaita mutta ehkä turvallisempaa on käyttää rallienglantia.

Oletettavasti kyltti varoittaa edessä olevasta tietyöstä?

4. Rottia, torakoita ja muita ötököitä näkee päivittäin

Jotenkin niihin täällä tottuu mutta näin reissun alussa näiden näkeminen aiheuttaa kylmiä väreitä. Meidän co-working spacen takapihalla asuu rottalauma ja niitä näkee vilistämässä erityisesti iltaisin. Pahimpia ovat ehkä kuitenkin lentävät torakat, jotka sinkoilevat aivan päättömästi kohti ihmisparkaa.

Lepakot olivat joka ilta seurana Tiomanin saarella. Thaimaassakin ihan yleinen näky auringon laskettua.

5. Laskut maksetaan 7-Eleveniin

Vesi- ja sähkölasku tulee postilaatikkoon tai sujautetaan kämppään oven alta, mutta ensimmäisellä kerralla heräsi kysymys, että mihinkäs nämä maksetaan. 7-Eleven on täällä melkoinen sekatavarakauppa. Sen lisäksi, että sieltä saa elintarvikkeita ja ruokaa, sieltä löytää tiukat alkoholit, puhelinliittymät ja sinne maksetaan myös laskut.

Tällaiset laput saa mukaansa, kun lataa pre-paid liittymäänsä lisää arvoa.

Tällaiset laput saa mukaansa, kun lataa pre-paid liittymäänsä lisää arvoa.

Pian nämäkin asiat ovat ihan jokapäiväisiä täällä Chiang Maissa. Suomeen tullessa sitä on varmaan unohtanut, että hanasta voi juoda suoraan vettä ja ulos ei voi lähteä lipilapeissa. Mihin outoihin juttuihin olet törmännyt matkoillasi?


 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.

instagram-travel-thursday-FIN-150x150

0

You might also like

Comments (79)

 • Ah, kuulostaapa tutulta! Muistan niin elävästi vieläkin sen, kun paikallisille vaihtarikavereille yritettiin jutella aluksi ihan omalla hyvällä normienglannilla. Juu ei tullut ymmärretyksi, mutta heti kun tiputti taivutusmuodot pois tai pahimmassa tapauksessa tyytyi “Me, plate, food” -tyyppiseen settiin samalla osoittaen itseään, sitten lautasta, sitten ruokaa tuli ymmärretyksi. Ei voi sanoa, että englannin kielen taito olisi ainakaan parantunut tuolla reissulla 😀 Tuota en tiennyt, että laskutkin maksetaan seiskaleiskaan – on se vaan erikätevä putiikki! ^_^

  Sari 6 years ago Reply

  Oot Laura oikeassa, mitä urpommalta kuulostaa enkku, sitä parempi se täällä on. Myös siis kannattaa lausua R–> L. Rice –> lais. Ja kyllä tulee riisiä lautaselle! Muistan, kun olin kokkikoulussa ja se opettaja hoki “guud aloma”. Et mikä hiton alouma, mut se olikin aroma… Onneksi kuitenkin tässä nomadiporukassa tulee puhuttua paljon, ettei se “oikea” enkun taito ihan pääse unohtumaan.

 • Jenna 6 years ago Reply

  Tää oli hauska! Mulla meinaa aina unohtua toi, että vessapaperia ei laiteta pönttöön, vaan roskikseen! Aasiassa kulkee kyllä aina nessupaketti laukussa vessakäyntejä varten. 7evelen onkyllä täyden palvelun kioski. Tuo englannin puhuminen Aasiassa on kyllä kaukana siitä oikeaoppisesta englannista. Pääasia, että pistää sanoja toisen perään mahdollisimman yksinkertaisesti 😉

  Sari 6 years ago Reply

  Mulla on kans laukussa nessuja mut eihän sitä laukkua ikinä ei oo mukana, kun niitä tarvis 😀 Kerran harkitsin viestittelyä Tomille, et tuotko paperia… En yhtään ihmettele, että niitä pieniä nessupakkauksia myydään joka putiikissa!

 • Rimma-matkablogi 6 years ago Reply

  Ahahahah kylläpä tuli elävästi mieleen omat Thaikku-muistot! En vieläkään käsitä, että ootte taas siellä. Yhyy.

  Sari 6 years ago Reply

  No niinpä!! Olispa niin mahtava saada teidät tänne kylään 🙂

 • Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tosin jo pelkkä ajatus torakoista ja rotista saa vilunväreet selkään, ja lepakot on vielä karseampia….Muistan kun Kambodzassa reissatessa näin ekan kerran rotan kadulla niin melkein sain sydärin – ihan sama miten paljon on reissannut mutta ötököihin ja rottiin en tule ikinä tottumaan….

  Sari 6 years ago Reply

  Mä huomasin myös, että ensimmäiset pari rottaa aiheutti vilunväreitä. Mutta kun niitä on tässä muutaman päivän ajan nähnyt, niin alkaa tottumaan. Muistan myös, että ensimmäinen torakka aiheutti pientä kirkumista. Ja vielä suurempaa se, kun astuin paljalla jalalla sellaisen päälle pimeässä makuuhuoneessa.

 • Heidi Stillman 6 years ago Reply

  Hi hii, juurikin noin. Itse asustelen perheeni kanssa Koh Samuilla ja kyllä monet huvitukset ovat tulleet myös siitä, miten laskut meille tuodaan. Välillä se on teipattu pihan bambuaitaan, välillä jätetty mopon satulan päälle keikkumaan ja milloin mihinkin. Mutta aina silti jaksaa hämmästyttää se, miten hyvin kaikki kuitenkin hoituu. Ja todellakin, kummallisia ovat paikalliset viemäriputket, oikein missään ei näe sellaisia mutkia mitä ne tekevät. Ei ihme että menevät tukkoon 🙂

  Sari 6 years ago Reply

  Kiitos kommentista Heidi, olipa mukava saada muitakin Thaimaassa asuvia ääneen 🙂 Teillä tuntuu olevan moninaisemmat nuo laskuntoimitusmahdollisuudet kuin täällä mantereen condoissa. Jos satutaan Koh Samuille päin nyt talven aikana, niin otetaanpa treffit siellä! Laitan blogisi lukulistalle 🙂

  Heidi Stillman 6 years ago

  Tehdään näin Sari ja tervetuloa! Mäkin vasta törmäsin sun blogiin ja rupean kahlaamaan sitä taaksepäin. Ja ehdottomasti lukulistalle 🙂

  Sari 6 years ago

  Mahtavaa, kiva saada jotain Suomi-kontaktejakin! Muutoin tuo kaveriporukka on melko kansainvälistä, pariin suomalaiseen oon täällä törmännyt.

 • Marikaw 6 years ago Reply

  Mulle ihan uusia juttuja kaikki. 😀 Noi ötökät rotat ja kaikki muut ois mulle ihan maailman pahinta, en tiiä pystyisinkö tottumaan niihin ikinä…

  Sari 6 years ago Reply

  Hauska kuulla, et saatiin postaukseen jotain uutta lukijoille 🙂 Välillä aina pelkää, että toisteleeko sitä itsestään selvyyksiä, kun niin monet täällä päin reissaa! Ja jos rottia ja torakoita täällä kotona juoksis, niin kyllä mä saisin paskahalvauksia. Nyt kun ne pysyttelee kaduilla, niin niiden kanssa voi elää sopuisasti!

 • Annika | Travellover 6 years ago Reply

  Suomessa voi myös suihkussa olla suu auki. 🙂 Jotenkin parasta vain on, kun kaksi vierasta kieltä puhuvaa löytää yhteisen taajuuden, ymmärtää toisiaan, vaikka alkuun molemmat luulivat, ettei kommunikoinnista tule mitään.

  Sari 6 years ago Reply

  Tuota suihkujuttua mietin kanssa, siellä olis myös se mielenkiintoinen vedenlämmittäjä, mitä ei tosiaan Suomessa tapaa. Mut ajattelin et ehkä kaksi vessajuttua riittää 😀 Kommunikointi on mielenkiintoista, koska jotenkin sitä tosiaan aina löytää yhteisen sävelen. Jos vain halua on!

 • säppä 6 years ago Reply

  Tuli tuosta vessapaperista mieleen se, kun kolmen viikon Etelä-Amerikan reissussa oli tottunut kyltteihin, jossa käskettiin heittää paperi nimenomaan roskikseen ja sitten Lontoossa välilaskulla oli kyltti, jossa nimenomaan kiellettiin paperin heittäminen roskiin! Siinä tajusi viimeistään väsymyksestä huolimatta tulleensa takaisin Eurooppaan kotikulmille. 🙂

  Sari 6 years ago Reply

  Samaa vikaa on täällä ollut, kun pitkän Aasian pätkän jälkeen on palannut kotiin. Ihan tyytyväisenä heitellyt roskikseen veskipaperia, kerran meinasin ihan hermostua jonkin Helsingin ravintolan vessassa, kun ei ollut roskista 😀 Et pönttöönkö tää paperi nyt pitää heittää – no sinnepä sinne!

 • Hauskoja juttua, mullekin nämä olivat kaikki ihan uusia kun eipä ole tullut Thaimaassa käytyä! 🙂 Norjassakin muuten on 7-Eleven, mutta siellä ei kyllä laskujen maksu onnistu…

  Sari 6 years ago Reply

  Jos tänne päin tulet, niin et voi näiltä jutuilta välttyä 🙂 Ehkä tämän myötä vähän varautua! Muistaakseni Ruotsissakin olisi 7-Eleven, jännä juttu, ettei vielä ole Suomeen rantautunut. Tosin miten mä muistelen et R-Kioskin ja 7-Elevenin yhteistyöstä/fuusiosta olis ollut joskus jotain puhetta…

 • Pirkko / Meriharakka 6 years ago Reply

  Vessapaperikohdat sopivat sellaisenaan myös Iraniin (ja tietysti moneen muuhunkin maahan).
  Viemäröintisysteemi ei vaan kestä paperikuormaa.
  Niin, ja sama käytäntö meillä oli aikoinaan purjehtiessamme – ei kannattanut säiliötä täyttää paperilla, joka oli helppo laittaa erilliseen vessaroskikseen. Ja siinä samalla välttyi riskiltä, että putket tukkeutuvat, joka olisi taas reissussa heittäytynyt tosi inhottavaksi ongelmaksi,

  Sari 6 years ago Reply

  Joo viemäröinti on kyllä meillä Pohjoismaissa ihan huippuluokkaa. Mutta jo Belgiassa asuessa muistan, että viemärien kanssa oli ongelmia ja kaduilla haisi kakka ihan etelän tyyliin. Ja tottahan tuo on, turha niitä putkia on ehdoin tahdoin tukkia – etenkin purjeveneellä!

 • Heidi / Auringon alla 6 years ago Reply

  Apua, siis lentäviä torakoita! Onneksi en tutustunut niihin, kun asuin vuosia sitten jonkin aikaa Thaimaassa 🙂 Heh, tuli kyllä hauskoja muistoja mieleen tuosta englannin puhumisesta. Tosiaan saa unohtaa ihan kaiken oppimansa ja keskittyä (jopa töissä) ihan perussanoihin, joita laittaa peräkkäin 🙂 Paha vaan, jos se jää päälle myöhemmin 😀

  Sari 6 years ago Reply

  Etkö?? Niitä on täällä pohjoisessa kyllä ollut ihan liikaakin. Kuuluu pitkältä jo surina, kun ne lähestyvät. Aivan kammottavia tapauksia! Ekan talven jälkeen, kun oltiin täällä oltu, mulla oli koulussa joku bisnesenkun kurssi ja oikeasti piti ihan kauheasti miettiä mitä sanoo, ettei puhu thaienkkua. Se jää niin helposti kyllä päälle!! Missä päin Thaimaata asustelit?

 • Stacy 6 years ago Reply

  Vessapaperijuttu on tuttu myös Perusta.
  Perussa pallotellaan kassalta toiselle vähän niin kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Yhdeltä teet tilauksen ja toiselle maksat sen. Ruokakaupassa myös oli niin, että ovella vielä tarkistettiin ruokakassit, ettei tullut mukaan mitään ylimääräistä.
  Yhdysvalloissa verokaavakkeet sai postitoimistosta, paitsi jotkut tietyt, jotka piti hakea kirjastosta.
  Yhdysvalloissa Kaliforniassa koira pitää olla kiinni talutushihnassa, mutta hihnasta ei tarvitse pitää kiinni. Koirat yleensä juoksentelevat omineen talutushihna kaulassa. Siellä on myös vaarallisia villiintyneiden koirien laumoja.
  Suomessa armeija on esillä katukuvassa niin kuin yleensä bingobangomaissa, kuten Venäjä tai Peru.

  Sari 6 years ago Reply

  Huomasin, että Penangilla ruokakaupassa kaikkiin ostamiisi tuotteisiin laitettiin “paid” -tarra. Tuntui ihan käsittämättömältä. Täällä myös harrastetaan joissain kaupoissa (kuten huonekalu) tuota ostosten tutkimista, ei parane kuittia laittaa laukunpohjalle, kuten itse teen aina… Toi talutushihnajuttu kuulostaa aivan uskomattoman absurdilta, sehän on tosi vaarallista koirallekin!

 • Maarit Johanna 6 years ago Reply

  Hyi mua ahistaa noi kaikki lentävät kammotukset! Onneksi vältyttiin niiltä Thaikuissa. Meidän taannoisella reissulla vessa jumi ainakin kolmesti kahdessa eri hotellissa, mutta totta niillä oli hotelleissa joku oma viemärin avaaja, niin tottunutta oli meininki siihen asiaan 😀
  Ihmeellisintä oli kun asuttiin lasiseinäisessä tornihotellissa Bangkokissa ja eräänä aamuna ne lasit sitten ulkoa pestiin. Sitä varten meidät käytiin herättämässä 5:30 ja laittamassa verhot kiinni huoneesta… Oli vähän kärtyä herätä siihen aikaan kun joku kerroshoitaja leimahtaa huoneeseen höpöttäen ikkunanpesuista. >.<

  Sari 6 years ago Reply

  Joo lentävät kammotukset on kyllä ihan karseita. Etenkin siis lentävät torakat, ne pitää sellasta surinaakin jo et kuulostaa et helikopteri tulee päin. Ja sitten, kun niitä yrittää tappaa, niin ne kirkuvat aivan suoraa huutoa. Hyvin outoa!!

  Heh, kuulostaa niin thaimaalaiselta toi ikkunanpesuepisodi. Varmasti tosin tehty työoloja ajatellen, aamulla on viileämpi olla lasiseinällä. Mutta ehkä olisi voinut ilmoittaa vaikka edellisenä iltana tästä… TIT – This Is Thailand 🙂

 • Maarit 6 years ago Reply

  Mä en oo käynyt Thaikuissa koskaan eli mulle nää oli uusia ja kovin hämmentäviä pointteja. 😀 Varsin mielenkiintoista. Ehkä pääsen joskus kokemaan kaiken myös itse.

  Sari 6 years ago Reply

  Toivottavasti pääset, Thaimaa on ihana paikka. Etenkin tätä Chiang Maita suosittelen kaikille, ketkä eivät ihan välttämättä kaipaa rantaa ympärilleen. Tai ainakin käymään täällä, voisin yrittää jossain postauksessa avata näitä eroja, mitä olen huomannut pohjoisen ja etelän saarten välillä.

 • Vessajutuista saisi melkein kaikissa maissa tehtyä oman juttunsa. Itse tein joskus postauksen japanilaisesta vessanpöntöstä. Aina aika ajoin se lähtee uuteen nousuun : D

  Mä pärjään hyvin mun rallienglanilla Thaimassa. Sen sijaan brittienglantia täydellisesti ääntävät, ei jostain syystä haua ymmärtä, mitä yritän sanoa…

  Sari 6 years ago Reply

  Ja mikä siinä onkin, et vessajutut herättää aina kiinnostusta ja keskustelua. Ihmisen perustarpeisiinhan se liittyy toki 😀 Rallienklanti on just hyvä tänne päin. Veikkaan, että ne brititkin joutuvat vähän standardejaan laskemaan, jos haluavat paikallisia täällä ymmärtää.

 • Kuulostaa ällöttävältä nuo rotat! Ja torakatkin! Hui! Vessapaperijutut on tuttuja itsellekin, mutta tuota liian hyvän englannin puhumista jäin miettimään. Ehkä täytyy ensi kerralla kokeilla puhua “huonommin” jos joku ei ymmärrä! Ihanaa talvea teille sinne lämpöön! 🙂

  Sari 6 years ago Reply

  Nyt niihin ötököihin alkaa jo tottua. Äsken näin parin minuutin sisällä useamman torakan ja yhden rotan. Sinänsä jännä, kun alkuvuodesta täällä oltiin niin kumpiakaan ei juurikaan näkynyt. Suosittelen kokeilemaan yksinkertaista enkkua, jos tulee ongelmia yhteisymmärryksen löytämisessä 🙂 Siitä voi olla apua, tai sitten ei. Ei täällä aina tiedä, että onko kielitaidon vai halun puutetta 😉

 • Toi vessapaperit roskikseen juttu jää niin päälle! Tai ensin pitää keskittyä siihen, että muistaa heittää ne roskiin. Mutta sitten kun on taas jossain, missä ne saisikin laittaa pönttöön, niin sama ongelma toiseen suuntaan… Myös tuo rallienglanti on tuttu ongelma. Vaikka luulisi kielitaidon paranevan, kun kieltä käyttää koko ajan, mutta pian ei enää osaa itsekään sanoa mitään monimutkaisempaa englanniksi.
  Kuinka pitkään te muuten ootte näillä näkymin siellä suunnilla? Me alettiin nyt kuitenkin pyörittelemään ajatusta Thaikuista (ja Indonesiasta) vuoden alkuun 😀

  Sari 6 years ago Reply

  Miten voikin vessassakäynti olla niin hankalaa? Se on pahinta, kun huomaa heittäneensä paperin pönttöön ja jää huono omatunto siitä, et pitäiskin heittää roskiin 🙂 Kunnon suomalainen sääntöjen noudattaja täällä moi!

  Me ollaan kyllä tällä suunnalla ihan tuonne keväälle saakka. Katotaan viihdytäänkö Chiang Maissa sinne asti vai vaihdetaanko esim. Lantalle. Riippuu myös vähän viisumeista. Mua houkuttais vähän myös Indonesia, mut joka tapauksessa tällä suunnalla ollaan 🙂 Olispa kiva, jos tulisitte!!

 • Hauska postaus! Vessa-asiat aiheuttavat kyllä aina hämminkiä ja keskustelua reissuilla. Onko teillä siis ihan asunnossanne tuollainen hifipönttö? 😀

  Itse olen saanut noottia Intiassa puhuttuani ilmeisesti liian hyvää englantia: joku majapaikan ukkeli totesi sepustukseni jälkeen kaverilleni epäileväisen näköisenä, että “She doesn’t speak English.” Ei sitten ilmeisesti ihan mennyt perille mitä yritin sanoa. Eikä ollut ainoa kerta, mutta saattaa tuo kyllä johtua ihan jo erilaisesta aksentistakin!

  Sari 6 years ago Reply

  Ei onneksi ole noin hifipönttöä, eihän tuota osais käyttää. Se oli jossain ostoskeskuksessa, en osannut vetää sitä. Mutta onneksi siinä olikin tunnistin, että kun oven avasi lukosta, se veti itsensä. Melkoista.

  Haha, toi on kyllä paha, jos luulevat, ettet puhu englantia 😀 aksenttihan toki voi olla yksi syy mutta kyllähän suomalaisten aksentti lähtökohtaisesti on tosi ymmärrettävä. Toisin kuin intialaisten.

 • Hauska postaus, joka ei välttämättä nostata Thaimaan matkakuumetta. 😀
  Tup vessapaperit (avoimeen) roskikseen on niin yrjöttävää… se näky ja haju helteessä. Samaa on myös paikoitellen ihan Euroopassakin, mm. Espanjassa ja Kreikassa.
  Tällä mammalla on aina kulkenut mukana joka retkellä nessuja, kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä, joilla on selvitty näistä paperittomuus ja vedettömyys tilanteista.

  Sari 6 years ago Reply

  Pitää kyllä tehdä sitten erikseen vielä Thaimaasta matkakuumenostatuspostaus 🙂 Onneksi täällä tuntuu suurimmassa osassa vessoista olevan kannelliset roskikset, jotta hajuhaitat ei ole ihan niiiiiin kauheita. Mutta kyllähän ne lämmössä dunkkaa tosi helposti ja tosi pahalle.

 • Laura 6 years ago Reply

  Juuri tulin muutama päivä sitten Thaimaasta ja nyt Suomessa olen ihmetellyt miten paksua vessapaperi täällä on 😀 Olin jo ehtinyt tottua Thaimaan WC-kulttuuriin.. Oho, en tiennytkään että 7-Eleveniin voi laskutkin maksaa, siellä kyllä hoituu näköjään vähän kaikki asiat. Mäkin huomasin että omasta englannista tuli huomaamatta muokattua semmosta tankeroenglantia, toimi paremmin niin! 😀

  Sari 6 years ago Reply

  No mä mietin, et laitanko ton ohuen vessapaperin yhdeksi outoudeksi mutta ehkä tästä postauksesta olisi tullut vain vessa-aiheinen silloin 😀 Onneksi noissa isoimmissa marketeissa on kunnon valikoima wc-paperia ja sieltä löytyy ihan kohtuullisen hyviäkin!

 • Terhi / Muru Mou 6 years ago Reply

  Heh, tämä oli hauska postaus ja toi Aasia-muistoja mieleen (lukuun ottamatta viimeistä kohtaa kun laskuja ei ole Thaimaassa tarvinnut koskaan maksaa)! Ruotsalais/thai-kaverini sanoi, että hän kyllä laittaa paperit pönttöön ja olen hänen “luvallaan” tehnyt samoin niinä parina talvena kun olen Thaikuissa asunut. Eikä ainakaan tietääkseni ole mitään tapahtunut (ja onhan se paperi siellä niin höttöä, että lähes sulaa veteen osuessaan) 😀

  Sari 6 years ago Reply

  Sitä mäkin oon miettinyt, että se paperi on niin höttöä, että miten se ei muka sulaisi sinne!? Mä olen tehnyt kompromissin, että jos seinällä on lappu roskiin heittämisestä, sit heitän roskiin. Muutoin pönttöön.

 • AnnKAt 6 years ago Reply

  Hhahaa, niin tuttuja juttuja, mutta siltikään en ole ajatellut näitä ikinä sen enempää…
  Vitsit tätä lukiessa tuli jotenkin hyvä fiilis, kun naureskelin välillä ääneenkin :DD

  Sari 6 years ago Reply

  Eihän näihin sinänsä tule kiinnitettyä huomiota enää mutta Suomesta tultua tuli sellainen “aaa niin, täällä pitikin tehdä näin”. Kiva, jos herätti kuitenkin positiivisen fiiliksen 🙂

 • Veera Bianca 6 years ago Reply

  Ahahaha, aivan mahtavaa! Tä oli hyvä lukea ennen kuin suuntaan itse paikalle tiistaina 😀 Oon hei myös ihan täysin koukussa teidän snäppeihin, keep them coming!

  Sari 6 years ago Reply

  Snäppei tulee, lupaan sen. Ainut, et mun puhelin kaataa snäpin about 10 kertaa päivässä. Ehkä se kahvivahinko sittenkin aiheutti siellä jotain damagea. Tai sitten siinä on joku automaattinen häpäisyfiltteri 😀 Harmi, ettei nähdä täällä – mua edelleen kyllä houkuttais se TBEX mutta mutta… Pitäkää te suomalaisten matkabloggaajien lippu korkealla, Innahan taisi tänne päin sieltä jatkaakin sitten!

 • Näin umpisuomalaisena nuo wc-käytännöt on niin raivostuttavia monessakin eri paikassa, etenkin tuo että paperit roskikseen… D:

  Sari 6 years ago Reply

  Haha, ymmärrän. Kyllähän niihin tottuminen on. Itseäni ärsyttää eniten se, jos wc:stä tarvii maksaa jollekin tädille baht tai kaksi. Ei mulla oo ikinä kolikoitka ja sit kun annat sille 100thb setelin, niin ei sillä oo antaa takas. Onneksi näitä on enää nykyään tosi harvassa. Ja kyllä toki vessassa ollessa ärsyttää se, kun huomaa, että se paperi olisi pitänyt ottaa ulkopuolelta….

 • Arja /Haavematkoja 6 years ago Reply

  Hauskaa 😀 Thaimaassa en ole edes käynyt mutta meille oudot vessajutut on tuttuja muualtakin Aasiasta. Tolle englannille en voinut olla tirskumatta! Oma työni on Suomessa sellainen että olen paljon tekemisissä ulkomaalaisten kanssa, joiden kanssa pitää usein puhua vähän yksinkertaisempaa englantia. Oon huomannut, että oma kielitaitokin on siinä muuttunut, eikä välttämättä ihan hyväänkään suuntaan. Välillä saa sitten nauraa omalle englannilleen, kun pitäisi yrittää puhua niin hyvin kuin osaa eikä enää osaakaan.

  Sari 6 years ago Reply

  Vessajutut kyllä tuntuvat olevan maanosittain jaoteltu erikoisuuksiin 🙂 En edes uskalla ajatella, millainen show vessakäynti Japanissa olisi!! Yksinkertainen enkku on kyllä paras tapa tulla ymmärretyksi ja mielellään vielä hitaasti puhuttuna. Mulla on paha tapa puhua tosi nopeasti silloin, jos tuntuu, ettei toinen ymmärrä! Ihan kuin se jotain helpottaisi…

 • Kiva postaus! Joskus olen ihmetellyt sitä miten nopeasti sitä oikeasti “unohtaa” asioita ja alkaa tehdä kuten maassa jossa kulloinkin on lomalla. Esim. just tuo vessapaperi, joka joissakin maissa laitetaan roskikseen ettei viemärit tukkeudu. Kotiin palatessa sitä etsii pöntön vierestä roskista, johon paperit kuuluu heittää. 🙂

  Sari 6 years ago Reply

  Ihmismieli on jännä, ne ihan normaalitkin asiat unohtuu todella nopeasti, kun niitä toistaa toisella tavalla hetken aikaa! Kun palasin 5kk Thaimaassa asumisen jälkeen Helsinkiin, meinasin jäädä pari kertaa auton alle, kun katsoin tietä ylittäessä väärään suuntaan…

 • Ahhahaaa, voi että, anteeksi että nauran, mutta nämä ovat niin totta! 5 kuukautta Aasiassa sai tosin aikaan sen ettei tällaista ihan hevillä unohda. Muista edelleenkin sen ihanan tunteen kun saavuttiin Aasiasta Australiaan ja rakastin kaikkea sen länsimaalaisuutta.

  Matkailu opettaa paljon paitsi kulttuureista, myös itsestä. 🙂

  Sari 6 years ago Reply

  Ja voin vaan kuvitella kuinka paljon pahempaa se on, kun on asunut bambumajoissa yms. Meillä on kuitenkin ihan länkkäriasunto ja muutenkin tää Nimmanin alue on yllättävän länsimaalainen. Mut tiedän kyllä tunteen, mä fiilistelin niin paljon TGI Friday’sin ruokaa, kun 5kk riisin mättämisen jälkeen mentiin Kuala Lumpuriin!!

 • Tuttuja juttuja lyhyemmiltäkin Thaimaan reissuilta nuo. Itse postauksesta vei huomion sivuston ulkoasu, joka on kyllä heno!

  Sari 6 years ago Reply

  Kiitos Rami, toivottavasti ei kuitenkaan vienyt liikaa huomiota pois 🙂 Tykätään kyllä itsekin kovasti ulkoasusta, etusivua tässä ollaan rakentamassa uusiksi, kun sellainenhan tästä vähän niinku puuttuu!

 • Mikko Nurminen 6 years ago Reply

  Mielenkiintoisia huomioita, joita ei perus turisti aina tajuakkaan! Japanista on myös jäänyt mieleen tuollaiset WC-pöntöt lämmittimineen ja muine lisäominaisuuksineen 🙂 Kyllä maailmaan vaan mahtuu niin paljon erilaisia tapoja!

  Sari 6 years ago Reply

  Tapoja kyllä riittää ja jännä miten uusia sellaisia tulee täälläkin vielä vastaan, vaikka maa muka tuntuu jo tutulta. Pitäisi muistaa kirjata niitä ylös blogipostausta varten!

 • Mun Meksikon host-siskot olivat viikon meillä Suomessa kylässä, ja jossain puolivälissä viikkoa aloin ihmetellä hajua vessassa. Selvisi, että olivat heittäneet paikalliseen tapaansa kaikki vessapaperit roskiin, eikä me tietenkään oltu totuttu siihen että roskis pitäisi tyhjentää joka päivä. Ihan kamalaa. 😀 Eipä ollut tullut mieleen muistuttaa tuosta.

  Toi lepakko näyttää ihan mun koiralta. Sairaan söpö. 😀

  Sari 6 years ago Reply

  Haha, onhan tuo lepakko ihan supersöpö! Ja toki, ehkä vähän myös mäyräkoiran näköinen!

  Täällä sitä vessojen hajua yritetään peittää vielä kamalammilla hajusteilla. Hyi yök!!

 • Thaimaassa en ole (vielä) käynyt, mutta samat asiat pätee myös Kiinaan tai vaikka Koreaan. Toi vessapaperin roskikseen heittäminen on jotenkin niin ällöä ja varsinkin Kiinassa vessat ovat ihan hirveän hajuisia ja niitä papereita on vessakoppien lattialla… Onko Thaimaassa yleisesti kyykkymallisia vessoja (siis reikä lattiassa) vai ovatko kaikki länsimaalaistyyppisiä pyttyjä?

  Sari 6 years ago Reply

  Mä olen saanut sellaisen kuvan, että kiinalaisten vessatavat ovat vielä pahempia kuin thaikkujen. Pohjaan tietoni siihen, että Chiang Rain valkoiselle temppelille rakennettiin erillinen wc pelkästään kiinalaisille 😀 Täällä on jonkin verran noita kyykkyvessoja, esim. kauppakeskuksissa ehkä 1-2 kyykkyä ja loput normipyttyjä.

 • Tuo vessapaperiasia kismittää minuakin – Lähi-idässä myös yleinen käytäntö. Sen roskiin heittäminen ion vain ällöttävää ja kauhulla muistelen vieläkin erinäisten vessojen pökerryttävän kuvottavaa kuntoa…

  Sari 6 years ago Reply

  Mä olen yllättynyt täällä, kuinka kuitenkin siistejä vessat ovat. Osassa joo saattaa vähän haista, jos on avoroskis mutta lähtökohtaisesti on ihan miellyttävä käydä. Toki kun lähtee vähän ruralimmalle alueelle, niin homma on ihan toinen 🙂

 • Heidi 6 years ago Reply

  Toi paperit roskiin -tapa on tosi ällö. Myös kyykkyvessat on tosi ahdistavia. On sitä vaan niin tottunut länsimaalaisiin ylellisyyksiin, että muut tavat todella vaativat reissussa aina totuttelua…

 • Liza in London 6 years ago Reply

  Tosi hauska postaus 🙂 Yritin miettiä vastaavia hassuja juttuja täältä Briteistä, mutta olen asunut täällä jo niin pitkään, että olen varmaan enemmän tai vähemmän tottunut paikallisiin omituisuuksiin kun ei tule mitään mieleen…

  Sari 6 years ago Reply

  Nopeasti ne outoudet unohtaa kyllä! Tai niistä tulee normaaleja juttuja ja Suomeen mennessä on taas ihan et whaaaat voinko mä juoda hanasta 😀 Mut briteistä mä kyl muistan sen, et siellä oli niin hemmetin kylmä-kuuma -hanoja ja suihkuissa oli surkea paine. Jälkimmäinen kyllä on täälläkin yleistä!

 • Sanna I Siveltimellä 6 years ago Reply

  Hahaha 😀 Nää oli niin hauskoja! Lentäviä torakoitakin oli olemassa, olin unohtanut. Tuota laskujen maksua en tosin olis tiennyt. Hyvin mielenkiintoista ja ihan vähän outoa, mutta ei se eka asia ole joka siellä on outoa. Mutta silti jotenkin hommat vaan aina toimii 😉 Siltikin, Aasia <3

  Sari 6 years ago Reply

  Nimenomaan, Aasia <3. Vaikka erinäistä säätöä ainakin onkin, niin kyllä hommat toimii. Niin kauan, kun et itse omista täällä mitään, niin on helppoa elämää. Ja muistaa huolehtia, että on maassa laillisesti niin se riittää!

 • Aivan ihana tuo lepakko! 😀 Mulla on ollut näitä samanlaisia fiiliksiä pariin otteeseen, tosin ehkä enemmän toiseen suuntaan. Että kun on asunut tarpeeksi pitkään maassa, niin rupeaa pitämään itsestäänselvyytenä kaikenlaisia ufouksia. Esim Georgian osavaltiossa näitä: http://globecalledhome.fi/2013/03/olet-asunut-liian-kauan-georgiassa-kun/

  Sari 6 years ago Reply

  Ufouksia 😀 Haha, hyvä sana! Sehän näissä on, että monet hullutkin asiat alkaa tuntua normaaleilta. Esim. että laskuja ei maksetakaan verkkopankissa. Tai että kaikki ostokset maksetaan käteisellä! Asia, jota todella harvoin tulee tehtyä Suomessa. Siellä maksaa aina kortilla!

 • Anna / Muuttolintu 6 years ago Reply

  Laskut maksetaan seiska eleveniin, aika erikoista. Ja vessojen vertailuhan reissatessa on hauskaa! Miulle on jäänyt mieleen, no tietysti Intian vessat jotka on ihan omaa luokkaansa, mutta myös Jenkkilän ja Saksan automaattipytyt. Japanissa tai jossain ne kuulemma vielä pyyhkii takapuolenkin 🙂 Noista lentävistä torakoista miulla onkin kauheita muistoja Thaimaasta! Ikuiset ötökkätraumat.

  Sari 6 years ago Reply

  Nykyisessä asunnossa sähkölasku on siirretty maksamaan ihan toimistolle, jotain edistystä täälläkin on nähtävissä 🙂 Ja joo, Japanin pöntöistä oon kuullut vaikka mitä tarinoita. Siellä ei kohta itse varmaan edes tarvitse pinnistellä 😀 😀

 • Elli 5 years ago Reply

  Siis hetkinen, käytättekö paperia pyyhkimiseen Thaimaassa? No eipä ihme jos haisee… lähes poikkeuksetta vessoissa on käsisuihku jolla pestään ja paperi on vain kuivaamista varten. Hassua, että tämä tuntuu näin monelle vieraalta. Oikein käytettynä thaimaalainen vessakulttuuri on paljon suomalaista siistimpää. Vanha vertaus, jos kasvoihin lentää paskaa, pyyhitkö sen mielummin vaiko peset?

  Sari 5 years ago Reply

  Heh, se on kyllä Thaimaa sellainen aihe, mistä löytyy aina joku, joka tietää paremmin. Mutta joo, bideesuihku on ihan tuttu ja myös sen käyttötarkoitus. Nykyään pyyhimme takapuolemme Suomessa paperille ja hajuhaittoja ei ole täälläkään sen enempää kuin Thaimaassakaan omassa vessa. Kiitos kuitenkin kommentista.

 • Elina 5 years ago Reply

  Niin no, en kyllä ennen ensimmäistä reissua todellakaan “tiennyt paremmin” vaan selvitin asioita ja kyselin kavereilta kun olin hyvin vieraaseen paikkaan menossa… Onneksi nykyään joihinkin paikkoihin on turisteille ilmaantunut vessassakäyntiohjeita, niin ongelmat kuulemma vähentyneet. Epäilisin, että likaisten paperien roskikseen heittäminen ällöttää paikallisia aivan yhtä paljon kuin meitäkin. Jotain yökerhoja/baareja lukuunottamatta vessat olivat hyvin siistejä, ja monissa kävi mielummin kuin Suomessa yleisissä vessoissa.

  Sari 5 years ago Reply

  Eikä sitä välttämättä osaa edes ajatella, että vessakulttuuritkin poikkeavat niin paljon. Chiang Rain valkoisella temppelillä rakennettiin eri wc:t kiinalaisturisteille, koska heidän tapa toimia on niin erilainen, jotta koettiin helpommaksi, että heillä on oma toilettinsa. En tiedä menisikö täällä ihan läpi tuollainen vessajaottelu. Ällöttäviä vessoja on tullut joka paikassa vastaan, ehkä se johtuu vaan niistä eritteistä mitä niissä tiloissa lasketaan kehosta ulos 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.