Loading...

Etätöissä Aasiassa

Tämän postauksen on vieraskynäillyt vloggaaja (tsekkaa kanava tästä) ja parempi puoliskoni Tom.


Väitän, että tietotyöläisen työskentely inspiroivassa ympäristössä on tehokkaampaa ja ennen kaikkea tuottavampaa kuin kylmässä ja pimeässä Helsingissä talviaikaan. Ehkä hieman provokatiivinen väite mutta omat kokemukset puoltavat tätä vahvasti. Tällä hetkellä vietämme kolmatta talvea Thaimaassa ja tähän mennessä kaikki on sujunut erinomaisesti.

Kun 16 tunnin yhteydenpitomahdollisuus muuttuu vain parin tunnin ajanjaksoksi kun kaikki osapuolet ovat samaan aikaan verkossa, on viestinnän parempi olla tehokasta. Joskus hutiloidusti kirjoitettu viesti saa hutiloidusti kirjotetun vastauksen, ja viive asian läpikäymiseen voi venyä päiviksi.

etätyö thaimaassa kahvila

Palattuani Thaimaasta 2011 keväällä käänsin sivua elämässäni ja aloitin ‘normaalin’ 9-to-5 työn. Onnekseni pieni neljän hengen työyhteisömme eli melko joustavalla aikataululla, eikä toimistolla laskettu minuutteja tai tunteja. Jos oli menoa aamusta, oli kohteliasta ilmoittaa, että tulee myöhemmin ja omantunnon mukaan venytti päivää loppupäästä, että sai työt tehtyä. 2012-2013 talvi oli raadollista aikaa Suomessa. Kylmyys ja pimeys kirsti hermoja ja kotona puhuttiin paljon matkustamisesta ja siitä miten hienoa olisi asua talvet ulkomailla.

Talvi 2013-2014 – Phuket

Ajatus asumisesta ulkomailla jäi muhimaan ja polttelemaan. Kun loppukesästä 2013 työnantaja otti puheeksi mahdolliset lomautukset, ehdotin työnantajalle uutta ratkaisua – puolikas työkuukausi. Täten säästän firman rahoja nostamalla vain puolet palkastani mutta vastineeksi saavat vain puolet työajastani. Tämä oli win-win ehdotus.

Koska elinkustannukset Helsingissä on kuitenkin sitä luokkaa että puolella palkalla voisi tehdä tiukkaa, ehdotin samassa lausessa, että teen töitä tämän ajan etänä. Ajatukseni ymmärrettiin hyvin, kun kerroin lähteväni Thaimaahan, jossa selviää ihan kivasti puolikkaallakin palkalla.

20150311_135016

Opetus numero 1: Kysy etätyömahdollisuutta, et häviä siinä mitään.

Pikakelauksella syksyyn, saimme asiat sovittua töiden puolesta ja Sarikin hoidettua opiskelunsa etäpainotteiseksi. Olimme loppujen lopuksi Thaimaassa, Phuketissa marraskuusta 2013 huhtikuuhun 2014. Budjetillisista asioista olemme kirjoitelleet aiemmin.

Ai lähdet epätöihin? – Varmaan sä siellä mitään töitä teet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näitä kommentteja sai kuulla aika paljon, kun aloimme järjestellä asioita lähtöä varten. Totuus on kuitenkin hyvin toisenlainen ja useimmiten koin saavani enemmän aikaseksi kuin Helsingin toimistossa istuskellessani.

Kyse ei ole siitä, että vietinkö enemmän aikaa koneella. Kyse on siitä miten hyvin vapaa-ajan ja työajan pystyy optimoimaan. Olen melko aikainen herääjä ja 5 tunnin aikaero on Thaimaassa omaksi eduksi, joten sain usein tehtyä päivän työt ennen kuin kollegat Suomessa ehti herätäkään. Tällöin itselle jäi helposti loppupäivä aikaa nauttia lämmöstä ja elämästä paratiisisaarella.

_MG_8410

Vastaavasti, kun inspiraatio ei iske, tulee toimistolla selattua samoja someja, uutisia ja kissavideoita tai häirittyä työkavereiden työntekoa. Kun Phuketissa iski työnteon suhteen epätoivo, ei tarvinnut kuin napata skootteri alle ja painella hetkeksi rannalle. Aurinko ja pienoinen tuulenvire tekee terää ajatuksenjuoksulle ja illalla oli auringonlaskettua vielä hyvää aikaa palata töiden pariin.

Opetus numero 2: Oman arjen tekeminen mielekkääksi tekee myös työnteosta mielekästä.

Talvi 2014-2015 – Chiang Mai

Talvella 2014-2015 olin vaihtanut työpaikkaa ja keskityin start up-yrityksen teknologian kehittämiseen. Päätimme suunnata Pohjois-Thaimaahan Phuketin sijaan ja Chiang Mai on sitten aivan eri kastia Phuketin kanssa, kun puhutaan etätyöstä. Chiang Maista ehkä puuttuu rannat, mutta sitäkin enemmän löytyy inspiroivia co-working tiloja ja työskentely-ystävällisiä kahviloita. Nettiyhteydet kahviloissakin ovat järjestäen nopeita (puhutaan vähintään 5Mb/s vauhdista) ja luotettavia, pistorasioitakin on kylvetty joka pöydän juureen. Tosin kahviloissa kannattaa olla varovainen sen kahvikupin kanssa, ettei se kaadu… Ja mistä tahansa voit työskennellä, kun otat paikallisen liittymän ja luot itsellesi hotspotin.

20150310_112458

Nimmanin alueella, jossa asumme elää paljon ulkomaalaisia, mutta länsimaalaisia varsinaisia turisteja näkyy todella vähän. Valtaosa vastaantulleista valkohipiäisistä tällä alueella tuntuu olevan joko opiskelemassa tai työskentelemässä etänä. Enemmän backpacker-meininkiä löytää sitten Chiang Main vanhasta kaupungista. Tammikuussa 2014 vastaan tuli Nomad Summit-tapahtuma, joka oli järjestetty innokkaiden diginomadien toimesta alle kahdessa viikossa. Osallistujia tähän kokoontumiseen saapui yli 150 henkilöä, kuuntelemaan erittäin inspiroivia tarinoita diginomadien elämästä. Monilla paikalla olleista tuntui olevan omaa liiketoimintaa verkossa, lopuilla sellainen oli ainakin suunnitteilla.

etätyö aasiassa

Talvi 2015-2016 – Chiang Mai ja ??

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chiang Mai jäi vahvasti mieleemme ja palasimme tänne syyskuussa 2015, tällä kertaa itsenäisenä yrittäjänä. Tätä kirjoittaessa istumme Punspacessa, yhdessä Chiang Main suurimmista co-working tiloista. Seurassamme on toistakymmentä etätyöskentelijää tai -yrittäjää ympäri maailmaa. Vieressämme istuu verkkosivukoodari Hollannista ja viereisessä pöydässä dropshipping-kauppiaita Jenkeistä. Kun ympärille istuu ihmisiä, jotka suhtautuvat omaan tekemiseensä intohimoisesti, saa siitä omaankin tekemiseensä ihan erilaisen draivin. Lisäksi yhteishenki täällä on huikeaa, viikoittain järjestetään eri teemoilla kokoontumisia, joissa joku kertoo omasta tekemisestään syvemmin ja samalla verkostoidutaan. Jos meillä tulisi tarvetta valokuvaajalle, graafikolle tai copywriterille, niin hihkaisu vaan ja joku tarjoutuu avuksi.

Opetus numero 3: Ympäröi itsesi inspiroivilla ja samanhenkisillä ihmisillä. 

11111494_993384544007880_787348565_n

Photo credit: Ulya

Talvi 2015-2016 on vasta alussa. Nyt Chiang Mai tuntuu hyvältä, katsotaan minne tie meidät vie. Ajatus siitä, että palaisi Suomeen kasista-neljään elämään tuntuu aika kaukaiselta. Pitää muistaa, että mikä tahansa työ, mikä ei inspiroi, ei muutu täälläkään puolella maailmaa kiinnostavaksi. Veikkaan että seuraavaksi haluat tietää, mitä se asuminen sitten Thaimaassa oikein maksaa?

Haluaisimme kuulla miten sinä teet työsi, oletko kokeillut etätyöskentelyä? Miten se mielestäsi toimi? Jos et, haluaisitko tehdä etänä enemmän vai onko se työssäsi edes mahdollista?

0

You might also like

Comments (11)

 • Jerry / Pako Arjesta 7 years ago Reply

  Todella mielenkiintoinen postaus :)! Ehkä kaikkein tärkein vinkki oli juurikin se, että pitää uskaltaa kysyä etätyömahdollisuutta – ei siinä mitään menetä. Olen yksityisyrittäjä ja teen kotona töitä, joten voisin kohtalaisen helposti tehdä töitä missä tahansa muuallakin. Tähän mennessä on kuitenkin ollut tietoinen päätös pitää vaadittavat ohjelmistot vain kotikoneella eikä läppärillä, koska muuten en ikinä saisi pidettyä lomaa :P. Diginomadius on kiinnostanut kovasti jo vuosia – aina sitä asti, kun luin Timothy Ferrissin 4 Hour Workweekin. Se on kuitenkin hyvin sanottu, ettei se paikan vaihto tee työstä mielekästä, jos siihen ei ole erityisen suurta inspiraatiota alkujaankaan, joten ensin pitäisi keksiä se idea, joka innostaa työntekoon.

  Tom 7 years ago Reply

  yleensäkään mitään ei kysymättä saa. Jos etätöitä suunnittelee, ei kannata esimiehelle ensimmäiseksi kertoa haluavansa muuttaa toiselle mantereelle. Vähitellen testaamalla ja totuttelemalla mahdollisuuteen voi osoittaa muillekin että tulokset ei kärsi. Tämä taisi tulla ilmi 4HWW:ssäkin, hyvä tapa aloittaa voi olla pitämällä vaikka perjantait aina etäpäivinä.

  Jerry / Pako Arjesta 7 years ago

  Ihan totta kaikki tuo :). Kirjassa tosiaankin oli selitetty aika fiksusti ja simppelisti, miten kannattaa lähestyä tuota etätyöskentelyä työntekijän näkökulmasta. Onneksi itse ei tarvitse miettiä tuota, kun työllistää itsensä, mutta ne ovat hyviä neuvoja muille. Hienoa, että elätte niin kuin haluatte :)!

 • Juha 7 years ago Reply

  Olipas mukavaa luettavaa! Meillä Jonna onkin tuumaillut pariin otteeseen, että kysäseppä teiltä mitä te teette. Nyt valottui hieman tämäkin arvoitus 😀 Minkä nimisessä startupissa duunailit/duunailet Tom? Mainitsit että olette nyt itsenäisinä yrittäjinä liikkeellä. Mitä työ teettä noin käytännössä siis? 🙂

  Ollaan jo taidettu aika monesti olla samaan aikaan Aasian suunnalla, mutta ei valitettavasti vielä olla ihan samalle paikkakunnalle satuttu. Toivon mukaan piakkoin, olisi kiva pitää pienet meetupit! 🙂 Juuri tultiin Balilta ja kävin paikallisessa co-working Hubudissa ihmettelemässä nomadityön työolosuhteita.. meinasin jäädä asumaan sinne saman tien.. olihan tuo äärettömän inspiroivan näköinen työympäristö!

  Aikaero on muuten hyvä aspekti etätyön etuja listatessa, olettaen että mennään työskentelemään “tulevaisuuteen” Aasian maille. Alkoipa taas kutittelemaan kovasti ajatus talven vietosta Aasiassa.. Tarttis varmaan tehrä asialle jottai.. 😀

  Tom 7 years ago Reply

  Kiva että kelpasi! Postaus kun käsittelee matkaa useammalta vuodelta, on nämä työkuviotkin aina muuttuneet. Ensimmäisenä talvena olin palkollisena kehittämässä NeoCRM-järjestelmää, viime talvena SalesCalls-nimisen startupin kanssa puuhastellen. Tänä talvena työpöydällä on pari uutta projektia, joiden liiketoimintamalleja ja mahdollisuuksia hahmottelen.

  Meitä suomalaisia nomadeja on suhteellisen vähän liikenteessä, koskaan ei haittaa tavata uusia kasvoja. Kamat kasaan ja Chiang Maihin inspiroitumaan!

 • Katja/Fat in BKK 7 years ago Reply

  Jerryä lainatakseni: mielenkiintoista oli lukea tästä!

  Kun itsellä oli takana melkein 10 v koulu+ työ komboa sekalaisilla tunneilla oli vuosi sitten siirtyminen 7-15 arkityöhön kuin lottovoitto. Nyt taas vuoden jälkeen huomaa haaveilevansa hieman joustavammasta työajasta. Eikö mikään kelpaa? 😛

  Itsellä ei ole sellaista ammattia tällä hetkellä jota voisi suorittaa etänä, mutta tulevaisuudesta ei kukaan tiedä. Ainakin sellainen on oikeasti harkinnan alla, että jossain kohtaa omat asiat olisi järjestetty niin, että kykenisi tekemään 4 päivän työviikkoa ja näin saisi enemmän vapautta itselleen.

  Viime syksynä suoritin työharjoittelua tekemällä laajan tutkimuksen nykyiselle työnanatajalle ja siellä mulla oli aika vapaat kädet sen suhteen, että kuinka järkkään työni. Alun ujouden jälkeen otin reippaalla kädellä vapauksia työajan suunnittelussa ja vietin suurimman osan ajasta kotona. Siellä sain paljon enemmän aikaan kuin meluisassa avokonttorissa jossa oli “pakko” pyöriä sen 8 h. Kuten kirjoitit, jos jumi iskee, voi pitää parin tunnin tauon ja lähteä vaikka ulos ja tehdä loput työstä illalla. Ja hyvää tulee! 🙂

  Olipas tämä pitkä ja rönsyilevä kommentti! 😀

  Tom 7 years ago Reply

  tietäisitpä minkälainen tästäkin postauksesta ensimmäinen drafti oli! Onneksi Sari jaksaa lukea ja oikoa näitä ajatuksia järkevään muotoon!

 • Ikilomalla_Titta 7 years ago Reply

  Mielenkiintoinen aihe ja hienosti toteutettu postaus! Monesti kyse tuntuu olevan lähtemisen ja luopumisen vaikeudesta. Kun kaikki on Suomessa hyvin, vaatii rohkeutta lähteä maailmalle elämään omia unelmiaan. Tsemppiä teille paratiisiin! 🙂

  Tom 7 years ago Reply

  Kiitos, paratiisissa kaikki hyvin. Vaatii keväällä rohkeutta lähteä takasin Suomeen, muutos on aina pelottava mutta mielenkiintonen asia!

  Tsemppiä teillekin reissullenne!

 • Tanja 7 years ago Reply

  Paljon olen näitä asioita ajautunut miettimään. Meidän perheessä etätyö sinällään ei ole uusi asia. Olemme jo yli kymmenen vuotta tehneet töitä etänä tarpeen mukaan, ja jokin aika sitten minulla oli ajanjakso, jolloin hyvin harvoin vaivauduin paikalliselle toimistolle. Lähimmät kollegat (siis ne joiden kanssa oikeasti tein töitä enkä vain ollut samassa toimipisteessä) sekä esimies olivat ympäri ämpäri maailman, joten ei ollut suurta insentiiviä ryömiä offiisille joka aamu.

  Sen sijaan hieman pysyvämpi ratkaisu paikassa, missä ei firman toimipistettä olisikaan, olisi varmaan hankalampi järjestää. En ole ihan varma, miten esim. vakuutukset menisivät? Onko verotuksen kannalta paikalla merkitystä, jos työsuhde on kuitenkin Suomessa? Salassapitokysymykset ainakin olisivat hankalia, ja puhelinpalavereita ei voi pitää co-working-tiloissa tästä syystä, ellei niistä pysty varaamaan neukkaria. Jos työpäivä koostuu pääasiassa neuvotteluista, voisi olla vaikeaa tehdä töitä käytännössä muualta kuin kotoa.

  Aasiasta käsin työskenteleminen sinällään houkuttaa aamu-unista 🙂 Voisi tehdä työt Euroopan aikavyöhykkeiden tahdissa, valvoa pitkään ja nukkua pitkään 🙂

  Pohdinta jatkuu…

  Sari 7 years ago Reply

  Tuo onkin haasteellista, jos töitä tekee isommalle firmalle ja englanniksi. Co-working tiloissa (niissä missä olen ollut) on lähtökohtaisesti neukkareita varattavissa ja osassa myös ns. skypehuoneita, joissa saa rauhassa keskustella. Suomeksi kun tekee töitä, niin sitä ei ole joutunut miettimään sen kummemmin.

  Verotus menee ymmärtääkseni sen mukaan, missä maassa olet varsinaisesti kirjoilla. Ja jos muuttaa kirjat mukanaan esim. Thaimaahan, tulee eteen kaikki työlupajutut yms. Tällä hetkellä ainakin Thaimaa on vielä ollut suht myötämielinen nomadeihin, ketkä etätyöskentelevät turistiviisumilla, koska he eivät vie paikallisten työpaikkoja ja tuovat maahan rahaa. Mutta tästäkin on ollut nyt lähiaikoina epäselvyyttä ja Thaimaan poliittinen tilanne elää koko ajan niin vahvasti, joten en ihmettelisi, vaikka sekin kiellettäisiin.

  Euroopan aikavyöhyke on aika ihanteellinen tuolta Aasiasta käsin. Jos on aamuvirkku, niin saa työt jo melkein tehtyä, kun Suomessa vasta heräillään. Jos taas aamu-uninen, niin voi tehdä samaan tahtiin, win-win! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.