Loading...

Let’s talk about money – Lokakuun kulukatsaus

Ensimmäinen kokonainen Thaimaan kuukausi on takana Chiang Main maisemissa ja aika tutkiskella budjettikirjaa. Teimme ennen reissuun lähtöä hienon excelin, jossa eroteltiin nätisti muuttuvat kustannukset (ruoka, kahvit, baarimenot, puhelinkulut, pyykit+siivous, sähkö, puhelinkulut) sekä kiinteät kustannukset (vuokra, liikkuminen, toimisto). Kuten aiemmassakin kulupostauksessa, summat eivät ole senttien tai eurojenkaan tarkkuudella.

Asuminen

Ensimmäinen kuukausi asuttiin erittäin minimalistisesti Baan Thai -condossa. Asunnossa oli sänky, jääkaappi ja pöytä sekä kylppäri. Sanomattakin selvää, että “kotona” tuli käytyä vain nukkumassa. Huone tuntui enemmän kehnolta hotellihuoneelta kuin kodilta. Vuokra oli lokakuun ajalta 5200 ฿, sähkö+vesilasku 1300 ฿ ja siivouskulut 3 x 200 ฿ Lisäksi jouduimme ostamaan kotiin hieman astioita, vuodevaatteet yms kodintarpeita, jotka nyt tosin lähtivät mukaan uuteen asuntoon. Näihin meni noin 5500 ฿, toisaalta kulu ehkä jakautuu useammalle kuukaudelle, mutta otetaan nämä nyt tällaisiksi starttikuluiksi tälle kuukaudelle. Kokonaiskulut 12.600 ฿, (320 €).

Liikkuminen, toimisto ja puhelin

Vuokrattiin mopo heti tänne tultua. Kuukausivuokra 2700 ฿ ja kaksi kertaa sitä ollaan tankattu 250 ฿. Kertaakaan ei ole tarvinut ajella takseilla tai songthaweilla, joten liikkumiskustannukset ovat melko pienet. Lokakuun Phuketin reissullekin mentiin mopolla. Siis lentokentälle asti, loppumatka sitten AirAsian siivin. Liikkumisen kokonaiskulut 2950 ฿, (75 €). Koska Baan Thaissa ei ollut nettiä (tai se ei ollut työskentelyyn sopiva) otimme molemmat co-working tilaan (Punspace) kuukausijäsenyyden 2 x 3500 ฿ = 7000 ฿, (178 €). Puhelinliittymiin on mennyt n.600 ฿/kk, per lärvi eli 1200 ฿, (30 €).

etätyö aasiassa

Ruoka, kahvit ja alkoholi sekä leffat

Ennen tarkempaa tutkiskelua, tiedän tämän olevan lokakuun suurin kuluerä. Koska asunnossa ei ollut keittiötä, oli jokainen ateria syötävä ulkona. Ja voin kertoa, että hyväkin katuruoka alkaa pidemmän päälle tökkiä. Lisäksi kämpän jääkaappi oli käytännössä pakastin, joten esimerkiksi hedelmiä ei voinut säilyttää siellä. Huomasimme aika nopeasti, että aamupalaan saa tuhlattua ison mällin rahaa. Leffassa kävimme kolme kertaa, liput 350 ฿ x 3 + popparit 150฿ x 3; 1500 ฿. Tätä kokonaissummaa on myös vaikein laskea, koska kaikilta päiviltä emme muistaneet kirjata käytettyjä summia ylös mutta tyypillisten päivien keskiarvojen kautta laskettuna sain 32 500 ฿, (827  €).

Yhteensä

12600 + 2950 + 7000 + 1200 + 32500 = 56 250 ฿ eli 1431 €.

Tämän verran kulutimme siis arjessa. Sitten kun otetaan mukaan Phuketin reissu ja omat ostokset, nousee summa helposti päälle parin tonnin. Mutta tämä on kuitenkin kahdelta hengeltä, jotta tonni per kk pärjää kyllä, jos haluaa. Katsotaan miltä summat näyttää marraskuussa, kun vuokra uudessa asunnossa on lähes kolminkertainen. Mutta kaiken järjen mukaan ruokasummien pitäisi laskea, kun kotona pystyy kokkailemaan. Itse aion myös luopua co-working tilan käytöstä, sillä kotinetti on enemmän kuin tarpeeksi nopea.

Nyt on sana vapaa ja saat kritisoida laskelmaa, rahankäyttöä tai muuten vain paheksua.

En odota raha-asioista muunlaisia kommentteja 😉

0

You might also like

Comments (2)

  • Kris 6 years ago Reply

    En kyllä kritisoi yhtään, mielenkiintoinen katselmus elinkustannuksiin, eikä tuo kahdelta hengeltä ole todellakaan paljoa. Ei tuolla Suomessa eläisi.

    Mielenkiinnolla odotan seuraavaa laskelmaa, miten kulut muuttuvat kun kodikkaampi koti löytyy. Tsemppiä sinne paratiisiin täältä sateisen harmaasta Suomesta. 🙂

    Sari 6 years ago Reply

    Kiitos kommentistasi Kris! Samaa mieltä olen kanssasi, ettei tuo kahdelta hengeltä paljoa ole, joillakin on monesti olettamus, että Thaimaassa pärjää pyhällä hengellä 😀 Kulut tuntuu pysyneen aika hyvin hanskassa myös tässä kalliimmassa asunnossa. Katsotaan miltä kuun lopussa näyttää!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.