Loading...

Thaikeittiön TOP 5

parhaat thairuuat

Thaimaalainen keittiö hurmasi minut heti ensimmäisellä Thaimaan visiitillä. Jännä sinänsä, koska vihasin vielä muutama vuosi sitten korianteria että kookosta mutta nyt rakastan niitä yli kaiken. Paitsi, jos kookos on Bounty -patukan muodossa! Siitä en edelleenkään pidä. Suklaa suklaana ja kookos kookosena.

Thaikeittiö on kuitenkin paljon muutakin kuin kookos ja chili. Mausteina käytetään korianterin lisäksi paljon muitakin yrttejä, kuten minttua ja thaibasilikaa sekä maavarsia mm. inkivääriä ja galangalia. Unohtamatta sitruunaruohoa ja limeä!

Näiden supermaukkaiden ruokien laittaminen järjestykseen ei ole helppo homma, koska joka ruualle on oma hetkensä. Yritetään kuitenkin!

1 TOM YAM KEITTO

Tämä happaman tulinen keitto on suhtkoht uusi tuttavuus itselleni. Jotenkin luulin, etten pidä tällaisista keitoista. Jännästi sitä ei omia mieltymyksiään näin kolmekymppisenäkään tunnista. Keitto singahti kuitenkin listan kärkeen alkuvuoden kokkikoulukokemuksen jälkeen. Eli kokkasin itselleni parasta Tom Yamia ikinä.

No ei sentään, parempaa olen syönyt sekä täällä Chiang Maissa että Phuketissa. Keitossa yhdistyy sitruunaruoho, galangal ja kookosmaito täydelliseen harmoniaan. Useimmiten keitossa on jättikatkarapuja (goong/kung) mutta tokihan sen voi tilata myös kanalla (gai/kai) tai kasvisversiona herkkusienillä (hed).

2 PANANG CURRY

Punaista panangcurrytahnaa ja kookosmaitoa. Yksinkertaisin thairuoka ikinä ja silti niin maukas. Tämä on myös bravuurini, mitä kotikeittiöön tulee. Useimmiten syön panangin kanalla ja lisukkeksi tilaan kipon riisiä (khao suay) sekä paistetun kananmunan (kai dao).

Panangin tulisuutta on helppo säädellä ja kannattaakin tilatessa mainita, jos ei järin mausteisesta ruuasta piittaa. Liika chili muutenkin peittää panangin pehmeän maun helposti taakseen ja ruoka ei oikeastaan maistu miltään.

3 LARB SALAATTI

Larb (tai laab) on jostain syystä salaatti, vaikka useimmiten se syödäänkin keitetyn riisin kanssa. Lähiraflasta tätä saa liha, kana tai herkkusieniversiona, joten vegetkin pääsevät nauttimaan tästä herkusta. Larbia sanotaan myös Laosin kansallisruuaksi ja Thaimaassa sitä tarjoillaan erityiseti Isanin alueella.

Tämän annoksen erikoisuus on paahdettu riisirouhe, joka sekoitetaan salaatin joukkoo. Raakaa riisiä siis paistetaan kuivalla pannulla, jäähdytetään ja rouhitaan limelehtien kanssa jauheeksi. Erikoinen maku, jota on vaikea kuvailla! Larb on parhaimmillaan todella raikkaan makuinen salaatti, jossa yhdistyy lime, minttu ja sipuli. Jos et pidä kookoksesta, tilaa larb!

4 KHAO SOI

20150928_200152

Nuudelikeitto, joka on erityisesti Pohjois-Thaimaan nimikkoruokaa. Khao soi tehdään keltaiseen currytahnaan ja kookosmaitoon. Sen erikoisuutena on uppopaistetut, rapeat munanuudelit, joita ripotellaan annoksen päälle. Keittolautasen lisäksi eteesi tuodaan punasipulia, liemeen säilöttyjä sareptansinappikaalia sekä limeä. Näitä ei kannata jättää syömättä!

Nuudelikeiton saa nopeiten tuhottua syömäpuikoilla ja lusikalla mutta varoitan, sotkuista touhua! Meidän lempi Khao Soi -ravintola oli lopettanut, joten uusi lemppariravintola on hakusessa. Sen löydyttyä lupaan jakaa helmen myös teille, jotta Chiang Maissa ei tarvitse miettiä mistä tätä nimikkoherkkua saa!

5 PAD KRA PAO GAI

Varsinainen pikaruoka-annos! Paistettua thaibasilikaa ja osterikastiketta kanalla. Tämä annos saattaa pistää hikoilemaan, sillä chiliä ei yleensä säästellä. Tätä herkkua tuli kokkailtua kotonakin onnistuneesti, kunhan vain löytää thaibasilikaa.

Helsingissä sitä onneksi löytää ainakin Hakaniemen Vii Voanista. Normaalibasilikaan verrattuna thaibasilikassa on erittäin voimakas lakritsivivahde, joten perusbasilika ei toimi tässä. Mukaan otan jälleen keitetyn riisin ja paistetun kananmunan. Nälkä lähtee ja sisuksia lämmittää mukavasti.

Bubbling under

Sticky rice – Ihanaa pyöritellä riisipalloja ja dipata chilikastikkeeseen!

Banaanipannari – Lempparijälkkäri, voittaa mango sticky ricen 100-0!

Massaman curry – Pehmeä keltainen curry, jossa perunaa ja sipulia. Ei huono.

Green Curry – Muuten hyvä mutta mukana happamia pieniä munakoisoja.

Gai Pad Med Mamuang Himaphan – Kanaa ja cashewpähkinöitä. Perusvarma.

Pad Thai – Paistettu nuudeli. Klassikko, usein kuitenkin vähän blaah. Ei tulinen.

Onko sun lemppari thairuoka päässyt listalle?

Entä miten iskee kookos, herkku vai yök?

0

You might also like

Comments (3)

  • Thaimaalainen ruoka on parasta! Teen sitä ihan säännöllisesti kotonakin, rakastan nimittäin suolaisen, tulisen, makean ja happaman liittoa, namnam! Tom yum -soppa (vai tom yam?) on mun ehdoton lemppari, joskin mä olen tottunut, että se on kirkas soppa, siinä missä tom kha -keitto olis kookosmaitoinen? Larb/laab on myös yks mun lemppareista, samoin pad thai (johon kylläkin lusikoin isot kasat prik nam plaata eli chili-kalakastikesoosia päälle, että kyllä tulenlieskoista löytyy!). Yks lemppari, jota tässä listassa ei ole mainittu, on lasinuudelisalaatti katkaravuilla, se on ihanan tulista ja raikasta samaan aikaan, chili, limetti ja korianteri on siinä pääosassa. Tätä teen myös himassa silloin tällöin, on helppo. Ai vitsit, hirveä nälkä ja Thaimaa-kuume iski!

    Sari 4 years ago Reply

    Kyllä meillä on aika samat suosikit! Pad Thai on kyllä siitä hyvä, et sitä saa itse maustaa oman mielen mukaiseksi. Siksi katukeittiöstäkin ostaessa saa monta pientä maustepussia sekä -kastiketta mukaan 🙂 Pitääkin metsästää tuota katkissalaattia, et sattuis sen thainkielistä nimeä muistaan?

    Piti oikein kurkata tuolta keittokirjasta, mutta siellä ei nyt just tän reseptin kohdalla ollut thai-nimeä. Olisko se tommonen yum woon sen?

    Sit itse asiassa yum nua eli naudanlihasalaatti on ihan sairaan hyvää, ja tietty papaijasalaatti som tam. Ja sit ihan punainen curry. Ja vihreä curry 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.