Loading...

Vegetarian festival Thaimaassa – Verta ja lihanpaloja

Vegetarian Festival. Kuulostaa ihanalta kasvisruokaan keskittyvältä ja puhdistavalta tapahtumalta. Voin kertoa, että kyse on kaikesta muusta kuin siitä. Vegefestareiden virallinen nimi on The Nine Emperor Gods Festival ja se pohjautuu taolaisuuteen. Thaimaassa sitä juhlitaan ympäri maata mutta suurin tapahtuma on Phuketissa, jonne mekin päädyimme. Ikään kuin vahingossa.

Heti kaupunkiin saavuttua huomasi, että juhlallisuudet olivat käynnissä. Monia katuravintoloita reunustivat keltaiset lippunauhat. Keltaiseen lippuun on merkitty sana jeh เจ ja näistä ravintoloista saa jeh ruokaa eli kasvisruokaa. Paikalliset kieltäytyvät tämän yhdeksän päiväisen juhlan ajan kaikesta lihasta, merenelävistä, maitotuotteista, alkoholista ja tupakasta sekä muista päihteistä. Tämä kieltäytyminen auttaa heitä ylläpitämään terveyttä ja mielenrauhaa. Lisäksi festivaliin osallistujat pukeutuvat tämän yhdeksän päivän jakson ajan valkoiseen, joka ilmentää puhdistautumista.

PA180301

Miten sitten veri ja lihanpalat liittyvät tähän melko harmittomalta kuulostavaan juhlaan? Kyllähän sitä juhlissa pitää rituaaleja olla. Poskien lävistäminen metalliputkilla, kielen raapiminen partaterällä tai selän läiskiminen isolla veitsellä. Kuulostaa melko brutaalilta ja siltä se näyttikin. Tällä lävistämisellä osoitetaan kunnioitusta jumalille ja esi-isille sekä omistautumista uskolle. Tällaiseksi Masongiksi voivat ryhtyä vain perheettömät sinkut. Masongit käyvät temppeleissä läpi erilaisia rituaaleja valmistautuessaan lävistämiseen ja sen koittaessa ovat transsissa.

PA180312

PA180314

Juhlaan kuuluu myös joka aamuiset kulkueet, joissa Masongit ja muut festivalin osanottajat kävelevät läpi kaupunkia. Ihmiset kannattelevat esineitä, joilla Masongit ovat lävistäneet kasvonsa. Ja kun sanon esineitä, niin ihan oikeita esineitä siellä oli.

Yhdellä oli hammastahnaputkilo, toisella jättimäinen koristelaiva, jonka keula on lävistetty poskien läpi.  Metalliset putket ja miekat olivat ihan peruskauraa. Vielä ehkä näitä lävistyksiä sairaampaa “viihdettä” oli  temppeleillä, jossa Masongit kävelivät tulisilla hiilillä sekä kiipesivät tikapuita, joiden askelmilla oli pystyssä törröttäviä lasinsiruja. Tätä rituaalia emme (onneksi?) nähneet, pelkkä ajatuskin noista tikapuista saa aikaan kuvotusta ja kylmiä väreitä.

PA180316

Kulkueeseen kuuluu Masongien lisäksi rukoilua ja papattimattojen paukuttelua. Kadut olivat täynnä punaista paperijätettä, joka näistä papattimatoista jäi jälkeensä. Papattien paukkella pidetään pahat henget poissa, joten mitä kovempi meteli sitä puhtaampi ilma. Yhdeksäntenä päivänä juhlat ovat hurjimmillaan, silloin kannattaa kuulemma varautua kuulo- ja hengityssuojaimin.

PA180309

Me emme nähneet pahinta (vai parhainta) osuutta tästä festivaalista mutta pääsimme kuitenkin hieman seuraamaan, mitä kaikkea tähän erittäin omituiseen juhlaan kuuluu. Ja omituisella tarkoitan sitä meidän kulttuurin näkökulmasta. En tiedä pitäisivätkö taolaiset meidän vappua tai juhannusta omituisena?

Loppuun vielä erittäin kotikutoinen video siitä, miltä näyttää, kun selkää vähän sivellään veitsellä.

0

You might also like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.