Loading...

Temppelikierroksella – Wat Chedi Luang

Monesti sanon, että kun yhden temppelin on Thaimaassa nähnyt, on nähnyt ne kaikki. Mutta silti niitä pitää kiertää, että jos kuitenkin sieltä muurien sisältä löytyisi jotain uutta. Buddhalaistemppeleiden tyyli on toki samanlainen mutta ainahan niistä jotain mieleenpainuvaa löytää. Jos Chiang Maissa pitäisi yksi temppeli katsastamassa, tämä olisi minun suositus!

Chiang Main tunnetuin temppeli on kuitenkin Wat Doi Suthep, jossa mekin poikkesimme eräänä aurinkoisena päivänä. Silti mieleeni jäi paremmin tämä vanhan kaupungin sykkeessä sijaitseva Wat Chedi Luang, jonka historia vie aina 1300 -luvulle saakka.

Lähestyttäessä Wat Chedi Luangia ihmismäärät lisääntyvät ja Nimmanin rauhallisuuteen tottuneille ne alkoivat nopeasti kiristää hermoja. Onneksi temppelialue on iso ja ihmismassat sulautuvat sinne. Mihinkään ei tarvitse jonottaa tai tungeksia. Järkkärin kanssa heiluessa tosin joutuu odottelemaan, ellei halua aasialaisjoukkoa selfietikkuineen omaan kuvagalleriaansa mukaan.

Tämäkin temppelialue on täynnä kullan kimallusta ja upeita detaileja. Yksityiskohtia rakastavana voisin vain jäädä pällistelemään lasinpaloin koristeltuja Phaya Nagoja, jotka vahtivat eri rakennusten sisäänkäyntejä.

Chedi (tai stupa) on siis yleisnimitys jonkun merkityksellisen henkilön (alunperin Buddhan) maallisten jäännösten viimeinen leposijalle ja muodoltaan aina kypärän- tai kellonmuotoinen.

Wat Chedi Luang ei tosin näytä enää kellolta (tai kypärältäkään), sillä se on saanut osansa Chiang Maita ravistelleista maanjäristyksistä. Pahin niistä oli 1500-luvun puolivälissä ja chedin yläosasta puuttuu edelleenkin silloin romahtaneet 30 metriä.

Kuten kuvista näkyy, yläosaa on tuettu erinäisin vaijerivirityksin, jotta tämä historiallinen hautapaikka säilyisi vielä tulevillekin sukupolville.

P2200204

Erityisesti pidin Wat Chedi Luangilla siitä, että turisteille oli paljon erilaisia infokylttejä ja ne olivat thain lisäksi myös englanniksi. Nähtävyydestä saa paljon enemmän irti, kun tietää historiaa niiden takana.

Esimerkiksi alla näkyvä patsas lihavasta munkista kätkee taaksensa tarinan komeudesta. Legenda kertoo, että patsasta esittävä munkki oli todella, todella komea ja muut munkit luulivat häntä itse Buddhaksi. Välttääkseen turhan huomion, jonka hän oli saanut vain ja ainoastaan ulkonäöllään, hän taikoi itsensä lihavaksi ja rumaksi. True story!

Wat Chedi Luangilla järjestetään päivittäin Monk chat, jossa voit käydä jutustelemassa munkkien kanssa. Aiheet voivat liittyä thai-kulttuuriin, buddhalaisuuteen tai oikeastaan mistä vain, tarkoitus näillä keskusteluilla on parantaa nuorten munkkien englannin taitoa. Itseäni ujostutti, mutta jos poikkeat Chiang Maissa, niin käy kertomassa tarinasi munkeille.

0

You might also like

Comments (4)

 • Jenni / Unelmatrippi 7 years ago Reply

  Munkki parka. 🙂

  P.S. Täysin aiheeseen liittymättä: blogissani on teille haaste.

  Sari 7 years ago Reply

  Oi, kiitos Jenni! Sun kommentti oli mennyt spämmiin ja kävin se vasta äsken sieltä pelastamassa. Nyt meen tutustumaan haasteeseen 🙂

 • Päädyin juuri blogiisi jostain blogisurffausen allooista ja jään seuraamaan 🙂 Vaikuttaa mielenkiintoiselta!
  Ja Chiang Mai <3

  Sari 6 years ago Reply

  Heiii, ihanaa kun jätit kommentin! Tervetuloa mukaan 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.